Nedostatok zrážok spôsobuje úbytok vody v studniach, ako aj na Domaši

21.11.2011 Vranov nad Topľou

Banské/Zámutov/Domaša 21. novembra (TASR) - Vo viacerých obciach Horného Zemplína sa v studniach miestnych obyvateľov nenachádza už niekoľko týždňov dostatok vody. Na alternatívny vodný zdroj sú v tejto súvislosti odkázané desiatky domácností napríklad v Banskom alebo v Zámutove (okres Vranov nad Topľou).
Podľa starostu Banského Štefana Petruňa je za túto situáciu zodpovedné počasie, keďže tu intenzívne nezapršalo od augusta. \"Je tu zopár domov, ktoré majú stále problém s vodou, ale teraz je mimoriadne sucho. Takéto problémy si tu nepamätám, jedna ulica nemá napríklad vodu vôbec,\" vysvetlil starosta.
Ako dodal, samospráva buduje v Banskom už niekoľko rokov vodovodnú sieť a v súčasnosti slúži približne polovici miestnych obyvateľov. Problém s nedostatkom vody vo svojich studniach sa týka podľa Petruňa asi 50 domácností, ktoré na vodovod napojené nie sú. Obec im preto pravidelne priváža v týchto dňoch vodu z miestneho hydrantu v 1000-litrových nádržiach.
Lepšia situácia je v Zámutove. Aj tam však chýba dostatok vody v studniach približne 20 rodinám. \"Tento problém tu máme asi dva mesiace. Nie je nutné zabezpečovať zo strany obce zvážanie vody, jednotlivé domácnosti si v nutných prípadoch vypomáhajú navzájom,\" uviedol pre TASR starosta Dušan Višňovský. Túto situáciu však môžu podľa jeho slov dotknutí Zámutovčania v súčasnosti riešiť napojením na nový miestny vodovod, ktorého výstavbu ukončila samospráva v auguste tohto roka.
Výrazný úbytok vody je v týchto dňoch viditeľný aj na brehoch vodnej nádrže Domaša. \"Pokles vodnej hladiny je jednoznačne spôsobený nedostatočným prítokom, čo, samozrejme, priamo súvisí s nedostatočnými zrážkami,\" informoval TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.
\"V súčasnosti registrujeme prítok 0,6 metra kubického za sekundu (m3/s), pričom sme povinní vypúšťať z vodného diela 4,9 m3/s ako takzvaný minimálny sanitačný prietok,\" doplnil s tým, že takúto situáciou tu nezažívajú vodohospodári prvýkrát. \"Sporadicky sa s takýmto znížením hladiny na Domaši stretávame,\" uzavrel Machava.
 

Vyberte región